ATF Vve Beheer
Colijnplein 18D
2555 HA Den Haag
 

Wat is een hydrofoor?

Een hydrofoor is een installatie waarmee binnen een gebouw (of een gebied) de waterleiding op druk gehouden wordt.

Voor het monteren van een hydrofoor is het wel van belang dit door een deskundige te laten adviseren en door een vakman uit te laten voeren om gebreken en problemen te voorkomen. Men moet de juiste "maat" van het hydrofoor weten om een goed resultaat te bereiken. Mocht u vragen hebben over uw hydrofoor installatie dan kunt u contact met ons opnemen, wij kunnen u dan doorverwijzen naar specialist.

Het bestaat uit een expansievat, een pomp en een terugslagklep. Het expansievat (dat onder de gewenste druk staat), is (gedeeltelijk) gevuld met lucht (tegenwoordig meestal door een membraan gescheiden van het water). De pomp pompt het aangevoerde water naar het expansievat waarna het naar het lokale waterleidingnet gaat. Bij een vastgestelde maximum druk slaat de pomp af, waarna, als er verder waterverbruik is, de druk daalt. Als de druk daalt tot onder een bepaalde minimum druk, slaat de pomp weer aan. Zo krijgt men water met een bepaalde minimumdruk. (En de terugslagklep zorgt voor een scheiding van de aanvoer en de afvoer: anders zou de druk eventueel weer verloren gaan op de aanvoerleiding en zou de pomp ook constant weer aan en uit kunnen gaan terwijl er geen verbruik is.)

In Nederland is voor appartementen vanaf circa 13 meter hoogte boven het maaiveld, afhankelijk van de gemeente en de staat van het waterleidingnet, een hydrofoor verplicht. Door de steeds groter wordende vraag naar comfort en luxe op het gebied van watergebruik en -verbruik in appartementen welke voorzien zijn van meerdere water afnemende installaties, zoals een tweede of derde douche in huis, meerdere wastafels, buitenkranen, vaatwasser, wasmachine, stoom oven, inbouw koffieapparaat en zo nog veel meer water afnemende apparaten en installaties neemt ook veelal in woningen, bij een gelijktijdig gebruik van installaties en sanitair de druk af, waardoor er niet meer genoeg water vanuit de waterleiding komt. Het installeren van hydrofoor biedt hier dan ook vaak een uitkomst.